Mi a csoda az a kineziológus?

– Kineziológus vagyok – mutatkozom be. Néma csend, majd kis tétovázás után jön a kérdés:    – Az micsoda? Az valóban egy csoda, de inkább annyit mondok: – Egyfajta természetgyógyász. Még mindig nem hoztam közelebb, látom. – Akkor mozgásterapeuta vagy? Csontkovács-, vagy masszőrféle? – hangzik az udvarias, tovább puhatolózó kérdés. – Nem. Az elnevezésben szereplő „mozgás” (kinézis) előtag arra utal, hogy a sokféle kineziológiai módszer mindegyike izomtesztelést használ a testben található különféle blokkok felderítésére. De valóban vannak olyan kineziológiai ágak, melyek célzottan fizikai szinten dolgoznak, az izmok, csontok, idegpályák blokktalanítása révén. Sőt, maga a kineziológia a kiropraktikából alakult ki – kegyelmezek meg neki. Bár én nem ilyen ágakkal foglalkozom – bizonytalanítom el újra. – Amikkel én foglakozom, azok elsősorban az érzelmi stresszoldást célozzák. – Aha, mintha pszichológus lennél? – csillan fel a szeme. – Nem egészen. A kineziológia valóban tartalmaz pszichológiai, de emellett pedagógiai elemeket is, továbbá a hagyományos kínai orvosláson alapszik, tehát a meridiánokkal is dolgozik – felelem. – Azt hiszem, értem, akkor te látod az aurát, meg belelátsz az emberek fejébe, mint egy olyan vajákos? – próbálkozik. Ezen a ponton én kezdem feladni, de inkább összeszedem magam: – Neem, ez nem ezotéria. Spirituálisnak mondható, és holisztikus. Segít megismerni önmagadat, feltárni és felszínre hozni rejtett képességeidet, melyek segítségével kiegyensúlyozottabban, magabiztosabban élhetsz, megtanulhatod, hogyan gyógyítsd meg önmagad, akár fizikai, akár lelki értelemben. – Ez nagyon érdekel, de el sem tudom képzelni, milyen lehet egy kezelés – mondja őszintén.

Ilyen párbeszédeket napi rendszerességgel folytatok, ami azt mutatja, hogy szerencsére a „pszichológus”, „természetgyógyász”, „masszőr”, „csontkovács” már jól bejáratott fogalmak, azonban a „kineziológus” még mindig a homályba vész, pedig nem mondható fiatal természetgyógyászati ágnak. Ennek egyik oka lehet, hogy a kineziológia tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, ami nagyon sokféle módszert ölel fel, melyekben a közös pont az izomtesztelés használata. Pontosabb lenne kineziológiai módszerekről beszélni. A mai rohanó világban pedig hajlamosak vagyunk kizárólag a könnyen címkézhető, egyszerű dolgokat befogadni. Ha valami problémánk adódik, leginkább gyorsan tüneti kezelést alkalmazunk, vagyis csak tüzet oltunk, a gond gyökeréig már nincs erőnk eljutni. Ráadásul külön-külön foglalkozunk a fizikai, a lelki és a gondolkodásmódbeli bajainkkal. Eszünkbe sem jut, hogy magunkra egységként tekintsünk, méghozzá test-lélek-szellem egységére. Pedig ezek az alrendszereink oda-vissza hatnak egymásra, és ha csak az egyik nincs egyensúlyban, az egész nincs egyensúlyban.

A kineziológia képes az embert egységben látni, és mind fizikai, lelki és szellemi szinten hozzásegíteni ahhoz, amire szüksége van, így hosszú távú megoldást kínál. Továbbá minden kineziológiai kezelés egyénre szabott, így mindenkinek más és más élmény, ezért aztán nehéz is elmesélni. A legjobb módszer a megismerésre a megtapasztalás. Én kívánom, hogy minél többen szerezzenek tapasztalatot a kineziológiai módszerekről, és hogy arról folyjanak párbeszédek, hogy kit, hogyan hozott egységbe a kineziológia. Az Énerőmű azért is dolgozik, hogy minél több ember tudatába kerüljön a kineziológia adta lehetőségeknek, és éljen is azokkal. Az Énerőmű érted dolgozik.